Protokół autoimmunologiczny

08.10.2011

Od jakiegoś czasu czuje się po prostu fatalnie. Powrót do glutenu w diecie, którego odstawiam i powracam co jakiś czas zaowocował osłabieniem, zmęczeniem i złymi wynikami badań. Jestem osłabiona, choruję często, nie mam już tyle energii co kiedyś, jak moje żywienie przy Hasimoto było stosowane do ram.

REKLAMA

Żeby ratować swoje własne zdrowie, samopoczucie i może troszkę też figurę postanowiłam znowu eliminować produkty, które niezwykle szkodzą mojemu organizmowi przy niedoczynności tarczycy oraz Hashimoto- chorobie autoimmunologicznej (która powstaje, gdy układ odpornościowy przestaje rozróżniać obce białka od własnych i zaczyna atakować własne tkanki i narządy. Choroby te rozróżniamy według celu ataku, np. w zapaleniu tarczycy Hashimoto układ odpornościowy atakuje tarczycę, a przy cukrzycy typu I – trzustkę.) Postanowiłam wprowadzić u siebie żywienie na podstawie protokołu autoimmunologicznego.

Co to takiego?

Protokół autoimmunologiczny (z angielskiego AIP – The Autoimmune Protocol) to wykluczenie wszystkich potencjalnie szkodliwych roślin, żeby nasz układ odpornościowy mógł „odpocząć” od wszystkich drażliwych substancji. Jak również leku, który przypisuje endokrynolog (w moim przypadku Letrox). Naprawiamy funkcjonowanie organizmu przez dietę, nie przez lekarstwa, które tylko rozleniwiają nasz organizm. Dieta autoimmunologiczna- Paleo powstała w oparciu o badania, które wykazały, że choroba autoimmunologiczna spowodowana jest procesem zapalnym w organizmie, a u podstawy problemu leży zwiększona przepuszczalność jelitowa.

Konwencjonalna medycyna polega na łagodzeniu odpowiedzi układu odpornościowego i leczeniu objawów, np. podawaniu brakujących hormonów tarczycy albo insuliny. Odpowiednia dieta może jednak cofnąć chorobę, spowodować remisję i całkowity brak objawów. Protokół immunologiczny jest dość nietypową dietą, bo wyklucza większość całkiem zdrowych produktów lecz dla chorych – dość szkodzących. Na choroby autoimmunologiczne wpływ ma nasze odżywianie, styl życia, przechodzone choroby, przyjmowane lekarstwa, kontakt z toksynami, hormonami i wiele innych czynników. Większość pokarmów w promowanej piramidzie żywieniowej uszkadza i rozszczelnia jelita (zanikanie kosmków) , powoduje stany zapalne w całym organizmie, źle wpływa na florę bakteryjną jelit i prowadzi do nierównowagi hormonalnej. Usunięcie tych pokarmów z diety powoduje uspokojenie układu odpornościowego i znacznie łagodzi reakcje autoimmunologiczne. Badania pokazują, że unikanie pokarmów zgodnie z protokołem autoimmunologicznym pozwoli nie tylko uszczelnić jelito, ale wpłynie także korzystnie na odzyskanie fizjologicznej flory bakteryjnej. Zastosowanie takiej diety doprowadzi nie tylko do złagodzenia objawów czy nawet wyleczenia choroby autoimmunologicznej, ale także pomoże utracić wagę, poprawi witalność, wpłynie korzystnie na trawienie i ogólne samopoczucie.

CO JEŚĆ A CZEGO NIE? POKARMY, KTÓRE MOŻNA SPOŻYWAĆ

WARZYWA karczoch, rukola, szparagi, bok choi, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, seler, botwina, ogórek, fenkuł, zielona fasola, jarmuż, por, sałata, grzyby, rabarbar, zielony groszek, szpinak, kabaczek, rzeżucha

WARZYWA KORZENIOWE Buraki, marchewka, seler korzeniowy, klębian kątowy (jicama), cebula, pasternak, rzepa, rzodkiewka, brukiew, szczypior, słodkie kartofle

MIĘSO Wołowina, żubr, bizon, baranina, ryby, owoce morza, indyk, kurczak, kaczka, wieprzowina, królik, sarnina

TŁUSZCZE Tłuszcze zwierzęce, olej z awokado, olej kokosowy, olej z kaczki, smalec, olej z oliwek, olej palmowy, łój

ROSOŁY I PODROBY Rosół na kościach Wątroba Nerki Serce

OWOCE Jabłka, morele, awokado, banany, jeżyny, borówki, kantalup, czereśnie i wiśnie, mandarynki, kokosy, daktyle, winogrona, figi, grejfruty, guawa, spadź, kiwi, limonki, cytryny, mango, jagody, nektarynki, pomarańcze, papaja, gruszki, brzoskwinie, persymona, śliwki, ananasy, granaty, truskawki, maliny, arbuzy

ZIOŁA Bazylia, liście laurowe, rumianek, szczypiorek, kolendra, koper, lawenda, cytronela, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia, estragon, tymianek

INNE Ocet jabłkowy, ocet balsamiczny, mąka kokosowa, ocet z kokosów, daktyle, suszone owoce, miód, syrop klonowy, oliwki, łosoś, sardynki, tuna, ocet ze śliwek

PRZYPRAWY Cynamon, goździk, czosnek, imbir, szafran, sól morska, szczypior, kurkuma

POKARMY FERMENTOWANE Kefir z kokosów, warzywa fermentowane (marchewki buraczki itp.), kombucha, kapusta kiszona, kefir wodny

POKARMY, KTÓRE NALEŻY WYELIMINOWAĆ

ZBOŻA Amarant, jęczmień, kasza gryczana, kasza z ziarna pszennego, kukurydza, kamut, proso, owies, komosa ryżowa, ryż, żyto, sorgo, orkisz, teff, pszenica

FASOLA I INNE STRĄCZKOWE Adzuki fasola, czarna fasola, groch, groch włoski, fasola półksiężycowa, fistaszki, fasola czerwona kidney, soja JAJKA

Kurze, gęsie, kacze

PSIANKOWATE Pieprz kajeński, papryka ostra, bakłażan, jagody goji, papryka, kartofle, słodka papryka, pomidory

NASIONA Anyż, rzepak, kminek, chia, kolendra, nasiona kopru, len, musztarda, gałka muszkatołowa, mak, dynia, sezam, słonecznik, konopie

ORZECHY Migdały, orzechy brazylijskie, orzech nerkowca, kawa, kakao, orzechy laskowe, orzechy pekan, orzech makadamii, orzechy włoskie

POKARMY MLECZNE Masło, ser, śmietana, masło ghi, mleko, jogurt

ALKOHOL

LEKARSTWA NSAID Aspiryna, Ibuprofen, Naproxen

INNE Karagen, chemiczne barwniki, guma guar, słodziki, stevia, zagęszczacze

Leczenie choroby autoimmunologicznej to nie tylko wykluczenie niektórych pokarmów. Oto inne zalecenia:

1.Stosować zdrowe produkty- Właściwa proporcje Omega-3/ Omega-6 kwasów wpłynie korzystnie na zmniejszenie procesu zapalnego w organizmie. Optymalny stosunek Omega-3 do Omega-6 kwasów wynosi 1:1. 2.Spożywać zdrowe organiczne mięso ze zwierząt karmionych na pastwiskach a także włączyć do diety inne produkty organiczne. 3.Włączyć do diety więcej produktów uzdrawiających przewód pokarmowy, takich jak rosoły na kościach, mięso pochodzące z organów, ryby i olej kokosowy. 4.Unikać spożywania nadmiernych ilości cukru i skrobi. 5.Włączyć do diety pokarmy fermentowane, takie jak kiszona kapusta, kombucha, kefir z mleka kokosowego i probiotyki. 6.Zapewnić organizmowi właściwy poziom witaminy D poprzez przyjmowanie suplementów, a także ekspozycję na światło słoneczne. 7. Zwalczać stres Nie brać na swoje barki za dużo obowiązków Polecana aktywność fizyczna: spacery na świeżym powietrzu, medytacja i joga. 8. Spać 8-10 godzin dziennie w ciemnym pomieszczeniu.

W moim przypadku aktywność fizyczna na pewno będzie, w formie bardzo okrojonej, ale nie wyobrażam sobie z niej całkowicie zrezygnować lub ograniczyć się tylko do Jogi.

Źródło: Anna Wachowiak

Przeczytaj także:

© 2012 - 2021 PCT24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Logotyp PCT24.pl jest znakiem powiązanym z Portalem PCT24.pl oraz jego wydawcą ROZWOJOWI.com, którego jest własnością. Może być wykorzystywany w celach zgodnych z przeznaczeniem i za zgodą wydawcy.
Użytkowanie portalu oznacza zgodę na jego Regulamin oraz Politykę Prywatności.

Używamy plików cookie, żeby ułatwić Ci korzystanie z portalu. Dowiedz się więcej o celu ich używania w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie Portalu.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki