Sukces OSM Czarnków

22.11.2012

Produkowany przez Okręgową Spółdzielnie Mleczarską w Czarnkowie Jogurt Naturalny z Musli, otrzymał Złoty Medal Targów Poznańskich Polagra Food 2012. Oprócz medalu, czarnkowska spółdzielnia uhonorowana została tytułem Polski Producent Żywności – Najlepszy Spośród Najlepszych. To wyróżnienie mówi samo za siebie. Dowodzi, że OSM w Czarnkowie wciąż pozostaje w ścisłej czołówce najlepszych zakładów mleczarskich w Polsce.

REKLAMA

Wyróżnienie złotym medalem jest świadectwem i potwierdzeniem wysokiej jakości oraz innowacyjności produktu. Jogurt Naturalny z Musli zawiera bowiem bakterie probiotyczne Lactobacillus acidophilus i Bifidobakterium, które wpływają pozytywnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, natomiast duża ilość wapnia wzmacnia układ kostny. To produkt naturalny, zdrowy i dietetyczny. Musli dodaje mu walorów smakowych, a przede wszystkim odpowiednich wartości odżywczych. Można się tylko dziwić, że jogurt nie znalazł się jeszcze na półkach naszych aptek. I to wcale nie są żarty, bo jak mówi wiceprezes czarnkowskiej OSM Zofia Just powołując się na literaturę: „W IX wieku jogurt był dostępny w aptekach. Uważany był za lek na żołądkowe problemy, uwalniał od zgagi i niestrawności. Posiada bowiem łaskawe dla jelit i przewodu pokarmowego żywe kultury bakterii i jest super przyswajalny. Zawiera wapń, żelazo, witaminę B, ale nie ma cukru. To produkt idealny dla smuklej figury. Powinien więc znaleźć stałe miejsce w diecie wszystkich pań, bo dba o cerę i zapewnia mocne kości”. Jednak nie wszyscy producenci żywności poświęcają tyle uwagi wytwarzanym produktom co OSM Czarnków. Nie wszyscy dbają, aby wprowadzane na rynek produkty były zdrowe i pozbawione substancji szkodliwych. A my, klienci, czy zdajemy sobie z tego sprawę? Najczęściej nieświadomi co zawiera piękne opakowanie, nie potrafimy rozszyfrować składu kupowanego produktu. Karmimy więc nasz organizm groźnymi dla zdrowia substancjami chemicznymi. I cóż z tego, że obowiązkiem producenta jest umieszczenie na opakowaniu składu sprzedawanego towaru, skoro konsument nie ma zielonego pojęcia co oznaczają te nazwy i symbole. Bo któż z nas wie cóż to takiego E 104, symbol często spotykany w składzie produktów spożywczych? Okazuje się, że to nic innego jak żółcień chinolinowa – syntetyczny, zielonkawo – żółty barwnik wywołujący alergie. W testach przeprowadzonych na szczurach po podaniu chinoliny, zaobserwowano powstawanie nowotworów wątroby. A tajemniczy symbol E 951? To Aspartam – syntetyczna substancja słodząca i wzmacniacz smaku. Działa 200 razy silniej słodząco niż cukier, zawiera zanieczyszczenia bardzo szkodliwe dla zdrowia. Takich i podobnych symboli na produktach spożywczych spotykamy mnóstwo. Jak je zidentyfikować i ustrzec się przed zakupem wyrobów, zawierających substancje szkodliwe? Prezes czarnkowskiej OSM Helmut Doliwa twierdzi, że najprostszym sposobem jest sprawdzenie okresu trwałości. Im jest on krótszy, tym produkt zawiera mniej konserwantów i chemii. Dodaje, że w wyrobach OSM Czarnków nie znajdziemy tajemniczych substancji, powodujących spustoszenie w naszych organizmach. To zdrowe i smaczne produkty, po które można sięgać pewnie i bez obaw. Poza tym każdy, kto chociaż raz spróbował wyrobów czarnkowskiej OSM docenia ich wysokie walory smakowe i jakościowe. Ma również pewność, że nie znajdzie w nich substancji szkodliwych dla zdrowia.
 

 

Źródło: Marek Ambicki/Echa Nadnoteckie

Przeczytaj także:

© 2012 - 2021 PCT24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Logotyp PCT24.pl jest znakiem powiązanym z Portalem PCT24.pl oraz jego wydawcą ROZWOJOWI.com, którego jest własnością. Może być wykorzystywany w celach zgodnych z przeznaczeniem i za zgodą wydawcy.
Użytkowanie portalu oznacza zgodę na jego Regulamin oraz Politykę Prywatności.

Używamy plików cookie, żeby ułatwić Ci korzystanie z portalu. Dowiedz się więcej o celu ich używania w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie Portalu.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki