Organizatorem akcji jest "Fundacja Dobre Życie" Pani Walentyny Rakiel-Czarneckiej. W tym roku szczególny nacisk kładliśmy na zmotywowanie młodych ludzi do spożywania większej ilości chleba, w tym głównie z ziarna z pełnego przemiału, żytniego, na zakwasie. Coraz częściej bowiem miejsce tradycyjnych kanapek w szkole zajmują przekąski typu batoniki, słodkie ciastka, chipsy, napoje gazowane. Są to "puste" kalorie. Jednym z najlepszych pokarmów dla naszego mózgu jest właśnie chleb.
Zgodnie z założeniami szkoła podjęła się promocji zdrowia, przygotowując degustację chleba, wypieczonego na naturalnym zakwasie oraz naturalnych dodatkach. Wspaniałe wypieki przygotowali nauczyciele oraz rodzice. Były chleby żytnie, orkiszowe, wieloziarniste. Przez kilkanaście godzin w szkole unosił się wspaniały zapach świeżo pieczonego chleba. Akcja wzbudzała wśród rodziców i uczniów ogromne zainteresowanie oraz zachwyt, jak dalece szkoła potrafi angażować się w edukację uczniów.
Kolejną atrakcją w ramach obchodzonego "Tygodnia
" był wyjazd dzieci klasy III d oraz Vd do piekarni Pana Henryka Skrzypca w Krzyża Wlkp. Uczniowie mogli posłuchać jak przebiegają kolejne etapy produkcji chleba oraz obejrzeć niezbędne urządzenia do jego produkcji. Właściciel piekarni Pan Henryk Skrzypiec w sposób bardzo ciekawy opowiadał dzieciom o chlebie i jego wyrobie, zaprezentował działanie podstawowych urządzeń. Największe zainteresowanie uczniów wzbudził ogromny piec do pieczenia chleba oraz fakt, że do jego wypieku używa się prawdziwego zakwasu (mogliśmy go zobaczyć i posmakować). Piekarnia, która ma ponad 30 letnią historię to miejsce owiane szacunkiem do produkcji chleba oraz własnej pracy.
Podsumowaniem akcji była prezentacja prac plastycznych uczniów na temat chleba i sposobu jego produkcji.