Tydzień chleba na zakwasie w wieleńskiej podstawówce

25.10.2012

Obejrzyj galerię (Liczba zdjęć: 3)

 

W miesiącu październiku (16-23.10.2012) uczniowie i nauczyciele Szkoły Podstawowej im. Kazimierza Wielkiego w Wieleniu po raz drugi uczestniczyli w kampanii edukacyjnej "Tydzień chleba na zakwasie w szkole 2012".

REKLAMA

Organizatorem akcji jest "Fundacja Dobre Życie" Pani Walentyny Rakiel-Czarneckiej. W tym roku szczególny nacisk kładliśmy na zmotywowanie młodych ludzi do spożywania większej ilości chleba, w tym głównie z ziarna z pełnego przemiału, żytniego, na zakwasie. Coraz częściej bowiem miejsce tradycyjnych kanapek w szkole zajmują przekąski typu batoniki, słodkie ciastka, chipsy, napoje gazowane. Są to "puste" kalorie. Jednym z najlepszych pokarmów dla naszego mózgu jest właśnie chleb.

Zgodnie z założeniami szkoła podjęła się promocji zdrowia, przygotowując degustację chleba, wypieczonego na naturalnym zakwasie oraz naturalnych dodatkach. Wspaniałe wypieki przygotowali nauczyciele oraz rodzice. Były chleby żytnie, orkiszowe, wieloziarniste. Przez kilkanaście godzin w szkole unosił się wspaniały zapach świeżo pieczonego chleba. Akcja wzbudzała wśród rodziców i uczniów ogromne zainteresowanie oraz zachwyt, jak dalece szkoła potrafi angażować się w edukację uczniów.

Kolejną atrakcją w ramach obchodzonego "Tygodnia…" był wyjazd dzieci klasy III d oraz Vd do piekarni Pana Henryka Skrzypca w Krzyża Wlkp. Uczniowie mogli posłuchać jak przebiegają kolejne etapy produkcji chleba oraz obejrzeć niezbędne urządzenia do jego produkcji. Właściciel piekarni Pan Henryk Skrzypiec w sposób bardzo ciekawy opowiadał dzieciom o chlebie i jego wyrobie, zaprezentował działanie podstawowych urządzeń. Największe zainteresowanie uczniów wzbudził ogromny piec do pieczenia chleba oraz fakt, że do jego wypieku używa się prawdziwego zakwasu (mogliśmy go zobaczyć i posmakować). Piekarnia, która ma ponad 30 letnią historię to miejsce owiane szacunkiem do produkcji chleba oraz własnej pracy.

Podsumowaniem akcji była prezentacja prac plastycznych uczniów na temat chleba i sposobu jego produkcji.

Źródło: spwielen.pl

Przeczytaj także:

© 2012 - 2021 PCT24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Logotyp PCT24.pl jest znakiem powiązanym z Portalem PCT24.pl oraz jego wydawcą ROZWOJOWI.com, którego jest własnością. Może być wykorzystywany w celach zgodnych z przeznaczeniem i za zgodą wydawcy.
Użytkowanie portalu oznacza zgodę na jego Regulamin oraz Politykę Prywatności.

Używamy plików cookie, żeby ułatwić Ci korzystanie z portalu. Dowiedz się więcej o celu ich używania w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie Portalu.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki